B.net - digitalna televizija

B.net - digitalna televizija

U svom rujanskom izdanju magazin Mobil Media donosi recenziju B.net digitalne televizije čime je MaxTV dobio ravnopravnu konkurenciju.

B.net kabelska televizija postala je digitalna. Naime, tijekom prošlog mjeseca B.net je svojim korisnicima koji koriste Premium programske pakete omogućio digitalni prijem 80-ak televizijskih i 12 radijskih programa, putem novog set-top boxa TT C251 (uskoro i više programa). Isti prijamnik dobit će uskoro svi njihovi korisnici koji koriste osnovni i standardni paket (obavezno oba paketa), a takvih je korisnika oko 35 000.

Uređaj se dodatno ne naplaćuje te dolazi s daljinskim upravljačem tako da će korisnici od sada programe mijenjati putem ovog prijamnika, a ne putem daljinskog upravljača televizora. U praksi, korisnici uključuju televizor sa svojim daljinskim, a prebacuju programe drugim daljinskim. Sam digitalni prijamnik može non-stop biti uključen jer se ne grije i ne troši puno struje.

Signal je digitalni, što znači i kvalitetniju sliku. Istovremeno smo na plazmu spojili i digitalni i analogni B.netov signal te usporedili kvalitetu slike. Razlika je vidljiva već na prvi pogled, tako da je sada puno ugodnije gledati tv program na LCD i plazma televizorima. Slika nam se nijednom nije zaledila što također jako cijenimo, za razliku od MaxTv-a čiji korisnici često puta moraju restartati uređaje. Gledate li neki film, to može biti jako iritantno. S uređajem korisnik dobije i smart karticu koja se stavlja u prijamnik i koja ga identificira u sustavu B.neta, tako da se programski paketi uključeni u pretplatu određuju u sustavu B.neta, a ne na terenu, kako je bilo do sada.

Digitalni signal donosi i neke novine – tu je EPG (elektronski programski vodič) te informacije o svakom programu na koji se prebacite. Prikazuju se informacije o trenutnoj emisiji te o prvoj sljedećoj. Korisnik može za programe koji to podržavaju i što je prikazano na traci s informacijama mijenjati audio (zvučne podloge – jezik na kojem se govori) te titlove (podnaslove) koji su ponuđeni. Ovo je jako zgodno za strance, ali i za domaće korisnike koji poznaju ili uče jezik koji nije primarno ponuđen u distribuciji. EPG praktički zamjenjuje teletekst, s tim da je to puno kvalitetnije rješenje jer se na televizoru prikazuje pregled TV programa za šest TV kanal, a istovremeno se može vidjeti i nekoliko sljedećih emisija.

Što se tiče programa, njih je sada puno više jer je i veća propusnost mreže, a B.net najavljuje i skoro uvođenje, čim pretplatnici dobiju nove digitalne prijamnike, tematskih programskih paketa (glazbeni, edukacijski, sportski). Tu je i funkcija programiranja programa – ukoliko ne želite propustiti neku emisiju tada ju jednostavno programirate i set-top box će u točno definirano vrijeme uključiti taj TV program, bez obzira što u tom trenutku gledate neki drugi TV program. U trenutnoj ponudi programa nalaze se i programi za odrasle, koji se mogu zaključati i gledati samo uz prethodno unošenje šifre.

B.net je ovim prijamnikom omogućio kvalitetan prijam slike i zvuka, interaktivne dodatne usluge, veći izbor kvalitetnih programa uz mogućnost proširenja paketa i jednostavnije korištenje usluge kabelske televizije, a svakako preporučujemo čitanje knjižice s uputama kako biste maksimalno iskoristili sve što se nudi.

04. rujan 2008.


Ostale novosti »