B.net dobio spor protiv HT-a

B.net dobio spor protiv HT-a

ZAGREB, 18. travnja 2008 - Epilog je to nemilog događaja od 25. srpnja 2005. godine kada su radnici HT-a fizički napali i ozlijedili djelatnika B.neta prilikom pokušaja provjere mogućnosti provlačenja optičkog kabela u DTK. Osim toga su njemu i ostalim radnicima usmeno zabranili pristup lokaciji prijeteći daljnjim neugodnostima.

Sud je nakon tri godine parničenja, donio presudu u kojoj nalaže HT-u omogućavanje pristupa ovoj lokaciji djelatnicima B.neta, kao i suzdržavanje od bilo kakvih zabrana, te fizičkih onemogućavanja djelatnika B.neta u obavljanju svojih uobičajenih zadataka u kabelskoj kanalizaciji Grada Zagreba. Zakazanim ovršnim postupkom, B.netu će pod kontrolom ovrhovoditelja suda i policije biti omogućeno polaganje kabela u DTK.

Ovo je trinaesta parnica koju je DCM, odnosno B.net, dobio protiv HT-a, a značajna je utoliko što je sud još jednom potvrdio da HT iako najveći korisnik sustava DTK nije i isključivi posjednik, već su to i drugi telekomunikacijski operatori. B.net želi pokretanjem ovakvih parnica svoju mrežu zaštiti od sličnih "intervencija" djelatnika HT-a, ili tvrtki koje za njih obavljaju poslove, radi osiguranja besprijekorne kvalitete usluga svojim korisnicima.

Iako smo zadovoljani trinaestom dobivenom presudom, činjenica da sudskim putem moramo dokazivati pravo na polaganje kabela u zajedničku DTK mrežu koja je u vlasništvu hrvatskih građana i grada Zagreba, temeljem čega većina operatora sa Zagrebačkim Digitalnim gradom ima potpisane ugovore o najmu DTK, ne ostavlja mnogo prostora zadovoljstvu.

Napominjemo da je prema prijedlogu novog Zakona o elektroničkim komunikacijama Ministarstvo mora, turizma i razvitka predvidjelo da će u budućnosti HT, dakle njemačka kompanija, raspolagati DTK infrastrukturom. Nije jasno koji su to interesi Republike Hrvatske koji se štite davanjem vlasništva nad infrastrukturom od neprocjenjive nacionalne vrijednosti tvrtki u stranom vlasništvu HT-u, i zašto isto Ministarstvo smatra HT „dobrim gospodarom“ DTK mreže kada je poznato da je HT tvrtka spremna na sve kako bi zaštitila svoje ekstra profite koje u ovom trenutku ostvaruje upravo u Hrvatskoj.

Zagreb, 29. travanj 2008.


Ostale novosti »