Grand prix Animafesta lutka-filmu 'Oh Willy'

Grand prix Animafesta lutka-filmu 'Oh Willy'

Dobitnik ovogodišnje velike nagrade 22. Festivala animiranog filma je dojmljiva, ljudska, topla i apsurdna priča o punašnom Willyju Oh Willy. Film je rađen s fantastičnim lutkama napravljenim od vune i drugih prirodnih materijala. Film nastao u belgijsko-francusko-nizozemskoj koprodukciji.

Najbolji film Studentskog natjecanja jest Rojenje, autora Jonia Männistöa, kojem je dodijeljena Nagrada Dušan Vukotić. Joni Männistö dolazi iz Umjetničke akademije Turku, dobitnice ovogodišnje Animafestove nagrade na najbolju školu. Posebna priznanja dodijeljena su filmovima Kako je nastao Longbird Willa Andersona iz Velike Britanije, Dječak žvaka japanskog autora Masakia Okude i Blizanci Petera Budinskog iz Slovačke. Priču o nafti Petea Bishopa žiri je proglasio najboljim namjenskim filmom Animafesta 2012.
Najbolji dječji film je Rabljeno Isaaca Kinga. Posebne su nagrade u natjecanju filmova za djecu dodijeljene filmovima Tko je tamo? Vande Raýmanove iz Slovačke i Svjetlo Yute Sukegawe iz Japana.
Nagrada Zlatni Zagreb pripala je filmu Kakav divan dan oskarovskog kandidata Dona Hertzfeldta iz SAD-a. Latvijski film Ursus autora Reinisa Pētersonsa dobitnik je Nagrade Zlatko Grgić za najbolji prvi film dok su filmovi O svinjokolji Simonea Massia, Veliki zec Atsushia Wade, Romansa Georgesa Schwizgebela, Beluga Shina Hashimotoa i Bobby Yeah Roberta Morgana dobili posebne nagrade članova žirija.

04. lipanj 2012.


Ostale novosti »