Sigurnost na internetu

Internetom dolazimo do različitih informacija i usluga koje nam pomažu u svakodnevnom životu. Unatoč mogućnostima koje nudi, poput čitanja internetskih portala, slanja i primanja elektroničkih poruka, komuniciranja preko društvenih mreža ili online kupnje, internet je istovremeno i izvor brojnih opasnosti.

Svakodnevno svjedočimo medijskim napisima o raznim kriminalnim radnjama počinjenima putem interneta, a pojam računalne sigurnosti sve češće susrećemo i van stručnih krugova. Uporaba računala na globalnoj mreži sa sobom nosi niz odgovornosti i sigurnosnih pravila. 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) izdala je knjižicu "Sigurnije na internetu" koja ti pomaže u boljem razumijevanju opasnosti koje postoje u virtualnom svijetu, a naučit će te kako prepoznati prijevare, zaštititi svoje računalo ili sačuvati osobne podatke od krađe ili gubitka.

Knjižicu Sigurnije na internetu možete preuzeti na stranicama CERT-a. Nacionalni CERT je u sklopu CARNeta, a zadužen je za računalnu sigurnost na internetu u Republici Hrvatskoj.